Κλιματική αλλαγή: Φωτιά που σιγοκαίει μέρος 3ο

Η ξηρασία και η τροφική αλυσίδα

Περνώντας σε μια άλλη πτυχή του ζητήματος, την σίτιση, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι τα κλίματα της γης διαφέρουν και τα φυτά ποικίλλουν, αλλά ο βασικός κανόνας για τις καλλιέργειες δημητριακών που έχουν αναπτυχθεί σε περιοχές με τη βέλτιστη θερμοκρασία λέει ότι για κάθε βαθμό θέρμανσης οι αποδόσεις μειώνονται κατά 10%. Ορισμένες εκτιμήσεις ξεπερνούν το 15% ή ακόμα και το 17%.

Αυτό σημαίνει ότι αν ο πλανήτης είναι πέντε βαθμούς πιο ζεστός στο τέλος του αιώνα, μπορεί να έχουμε ως 50% περισσότερους ανθρώπους που θα πεινούν και 50% λιγότερη παραγωγή. Με τις πρωτεΐνες, τα πράγματα θα είναι ακόμη χειρότερα, καθώς η θερμοκρασία θα επηρεάσει τα ζώα και την διατροφή τους.

Επιμέλεια: Δήμητρα Φουρκαλίδουpluralismos.gr

Πηγή: New York Magazine

Η ξηρασία μπορεί να είναι ένα ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα από τη θερμότητα, με ορισμένες από τις πλέον αρόσιμες γαίες του κόσμου να μετατρέπονται γρήγορα σε έρημο. Οι προβλέψεις για τον τελευταίο αιώνα είναι βασικά ομόφωνες: πρωτοφανείς ξηρασίες σχεδόν παντού, όπου παράγονται σήμερα τρόφιμα.

Μέχρι το 2080, εάν δεν υπάρξουν δραματικές μειώσεις των ρύπων, η νότια Ευρώπη θα είναι σε μόνιμη ακραία ξηρασία. Το ίδιο θα ισχύει και στο Ιράκ και στη Συρία και σε μεγάλο μέρος της υπόλοιπης Μέσης Ανατολής, σε μερικά από τα πιο πυκνοκατοικημένα μέρη της Αυστραλίας, της Αφρικής και της Νότιας Αμερικής. Κανένα από αυτά τα μέρη, τα οποία σήμερα χρησιμοποιούνται για παραγωγή, δεν θα είναι αξιόπιστες πηγές τροφίμων.

Θυμηθείτε, ότι ήδη ζούμε σε ένα κόσμο όπου η πείνα είναι γεγονός για πολλούς ανθρώπους. Οι περισσότερες εκτιμήσεις θέτουν τον αριθμό υποσιτιζόμενων ανθρώπων σε 800 εκατομμύρια παγκοσμίως. Σε περίπτωση που δεν έχετε ακούσει, αυτή η άνοιξη έχει ήδη φέρει έναν πρωτοφανή λιμό στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Το Ηνωμένο Βασίλειο προειδοποίησε ότι η επερχόμενη λιμοκτονία στη Σομαλία, το Νότιο Σουδάν, τη Νιγηρία και την Υεμένη θα μπορούσαν να σκοτώσουν 20 εκατομμύρια ανθρώπους το 2017.

Επιμέλεια: Δήμητρα Φουρκαλίδουpluralismos.gr

Πηγή: New York Magazine

Source Photo: Fossils by Heartless Machine

In the jungles of Costa Rica, where humidity routinely tops 90 percent, simply moving around outside when it’s over 105 degrees Fahrenheit would be lethal. And the effect would be fast: Within a few hours, a human body would be cooked to death from both inside and out.

Δείτε αμέσως παρακάτω
τα άρθρα της ιστοσελίδας μας
τα σχετικά με το θέμα της κλιματικής αλλαγής

Αφήστε μια απάντηση