Κλιματική αλλαγή: Φωτιά που σιγοκαίει μέρος4ο

Αρχαίες ασθένειες ξυπνούν ξανά

Οι πάγοι, όπως και οι βράχοι, λειτουργούν ως πολυσέλιδα βιβλία του κλίματος, καθώς αποτελούνται από πολλαπλά στρώματα μέσα στα οποία είναι εγκλωβισμένες πληροφορίες για το παρελθόν. Όμως, εκτός από χρήσιμες πληροφορίες για την ιστορία, στους πάγους της Αρκτικής υπάρχουν παγιδευμένες ασθένειες που δεν έχουν κυκλοφορήσει στον αέρα εδώ και εκατομμύρια χρόνια.

Αυτό σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό μας σύστημα δεν θα έχει ιδέα πώς να αντισταθεί σε προϊστορικά μικρόβια που αναδύονται από τον πάγο.

Η Αρκτική έχει, επίσης, αποθηκευμένες στους πάγους της τρομακτικές ασθένειες της πρόσφατης ιστορίας. Στην Αλάσκα, ήδη, οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει υπολείμματα της γρίπης του 1918 από την οποία μολύνθηκαν μέχρι 500 εκατομμύρια άνθρωποι και έχασαν τη ζωή τους περίπου 100 εκατομμύρια, δηλαδή σχεδόν το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού. Η πανδημία αυτή ήταν η λεγόμενη «ταφόπλακα» του πρώτου παγκοσμίου πολέμου, αφού περισσότεροι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω αυτής, παρά λόγω του πολέμου.

Όπως ανέφερε το BBC το Μάιο, οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι η ευλογιά και η βουβωνική πανώλη είναι παγιδευμένες στον πάγο της Σιβηρίας, ο οποίος λιώνει όπως όλοι οι πάγοι του πλανήτη.

Πολλοί εμπειρογνώμονες μπορεί να σημειώσουν ότι κάποια από αυτά τα μικρόβια δεν θα επιζήσουν μετά από την απόψυξή τους και να επισημάνουν τις δύσκολες εργαστηριακές συνθήκες κάτω από τις οποίες έχουν αναζωογονήσει αρκετές από αυτές. Αλλά, ήδη, πέρυσι ένα παιδί έχασε τη ζωή του και 20 άνθρωποι μολύνθηκαν από άνθρακα που απελευθερώθηκε, όταν αποψύχθηκε ένας τάρανδος που βρέθηκε στον πάγο, νεκρός από βακτηρίδια 75 ετών.

Σήμερα, ακόμη και με την παγκοσμιοποίηση και την τεράστια ανάμειξη των ανθρωπίνων πληθυσμών, τα οικοσυστήματα μας είναι ως επί το πλείστον σταθερά, αλλά η υπερθέρμανση του πλανήτη θα βλάψει αυτά τα οικοσυστήματα και θα βοηθήσει ξεχασμένες ασθένειες να παραβιάσουν τα όρια της
σταθερότητάς μας.

Όπως φαίνεται, ο ιός Zika είναι ένα καλό παράδειγμα του δεύτερου ανησυχητικού αποτελέσματος της κλιματικής αλλαγής στην υγεία, δηλαδή της μετάλλαξης ασθενειών. Δεν ανησυχούσε κανείς μας πολύ για τον Zika πριν από μερικά χρόνια. Ένας λόγος που μέχρι πρόσφατα δεν είχατε ακούσει για αυτόν τον ιό είναι ότι είχε παγιδευτεί στην Ουγκάντα.

Παρά το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει αποδειχθεί το πώς ακριβώς εξελίχθηκε ο ιός, ένα δείγμα των τρομακτικών αποτελεσμάτων της αναγέννησης τέτοιων ιών είναι ότι στο παρελθόν ο ιός αυτός δεν προκαλούσε γενετικές ανωμαλίες…

Υπάρχουν όμως και δεδομένα που γνωρίζουμε για το πώς το κλίμα επηρεάζει κάποιες ασθένειες: η ελονοσία, για παράδειγμα, ευδοκιμεί σε πιο θερμές περιοχές, όχι μόνο επειδή τα κουνούπια την μεταφέρουν, αλλά επειδή για κάθε αύξηση της θερμοκρασίας το παράσιτο αναπαράγει δέκα φορές πιο γρήγορα.

Επιμέλεια: Δήμητρα Φουρκαλίδουpluralismos.gr

Πηγή: New York Magazine

Source Photo: Fossils by Heartless Machine

In the jungles of Costa Rica, where humidity routinely tops 90 percent, simply moving around outside when it’s over 105 degrees Fahrenheit would be lethal. And the effect would be fast: Within a few hours, a human body would be cooked to death from both inside and out.

Δείτε αμέσως παρακάτω
τα άρθρα της ιστοσελίδας μας
τα σχετικά με το θέμα της κλιματικής αλλαγής

Αφήστε μια απάντηση