Κλιματική αλλαγή: Φωτιά που σιγοκαίει μέρος 2ο

Η ζωή σε έναν καυτό πλανήτη

Οι άνθρωποι, όπως όλα τα θηλαστικά, είναι κινητήρες θερμότητας. Για να επιβιώσουν θα πρέπει να διατηρούν την ομοιόσταση του σώματός τους σταθερή, ώστε να μην πέφτει πολύ ούτε και να ανεβαίνει η θερμοκρασία του.

Για το λόγο αυτό, η θερμοκρασία του περιβάλλοντος πρέπει να είναι αρκετά χαμηλή ώστε ο αέρας να λειτουργεί ως ένα είδος ψυκτικού, τραβώντας τη θερμότητα από το δέρμα, για να μην υπερθερμανθεί ο “κινητήρας”.

Εάν ο πλανήτης υπερθερμανθεί κατά επτά βαθμούς, τότε μέρη, όπως οι ζούγκλες της Κόστα Ρίκα, όπου η υγρασία κυριαρχεί κατά 90%, θα είναι θανατηφόρα.

Μέσα σε λίγες μόνο ώρες έκθεσης στην θερμοκρασία του τόπου αυτού, ο άνθρωπος θα οδηγείται σε θάνατο.

Οι σκεπτικιστές της κλιματικής αλλαγής επισημαίνουν ότι ο πλανήτης έχει υπερθερμανθεί και υπερψυχθεί πολλές φορές στο παρελθόν, αλλά –αν μιλήσουμε μηδενιστικά- το κλιματικό “παραθυράκι” που επέτρεψε την δημιουργία ζωής και την εξέλιξη του ανθρώπου στον πλανήτη είναι πολύ στενό.

Με την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 11 με 12 βαθμούς, περισσότερο από το μισό του παγκόσμιου πληθυσμού, όπως διανέμεται σήμερα στον παγκόσμιο χάρτη, θα χάσει άμεσα τη ζωή του από την ζέστη.

Επιμέλεια: Δήμητρα Φουρκαλίδουpluralismos.gr

Πηγή: New York Magazine

Source Photo: Fossils by Heartless Machine

In the jungles of Costa Rica, where humidity routinely tops 90 percent, simply moving around outside when it’s over 105 degrees Fahrenheit would be lethal. And the effect would be fast: Within a few hours, a human body would be cooked to death from both inside and out.

Δείτε αμέσως παρακάτω
τα άρθρα της ιστοσελίδας μας
τα σχετικά με το θέμα της κλιματικής αλλαγής

Αφήστε μια απάντηση